INTRODUKTIONBILLEDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISKE INFORMATIONERREJSEFORESPØRGSEL

Kongeriget Aragonien

Spanien | Majestætisk vandring med dansk vandreleder

For foden af Pyrenæernes storslåede toppe venter eminente vandreture, som krydres med små bjergbyer, skøn natur og historier fra middelalderens storslåede kongerige Aragonien.

In stock
Travel Code
VAG-060

Det kan du glæde dig til

Turen går til Aragonien. En provins i det nordøstlige Spanien. Provinsen afgrænses mod nord af Pyrenæerne og kan prale af nogle af de mest spektakulære landskaber i Europa. Pyrenæernes højeste bjerge, imponerende kløfter med hundrede meter lodrette klippevægge, talrige floder og frodige grønne dale. Hertil kommer et varieret dyreliv hvor mange arter er endemiske.

Området var fra 1000-1700-tallet et kongerige under skiftende konger, der samlede området og drev maurerne på flugt. Landskabet er præget af flere middelalderfæstninger heriblandt borgen Loarre, som vi besøger. Borgen er Aragoniens bedst bevarede middelalderborg. Et andet højdepunkt er den unikke by Alquezar, hvor vi tilbringer 3 nætter. Byen er grundlagt i 800-tallet og bygget omkring den mauriske borg Alquezar. Bjergene omkring Alquezar byder på spektakulære vandreture. 

Vandreturen tager os også til udkanten af Pyrenæerne, hvor de majestætiske klippeformationer Mallos ligger som gigantiske konglomerater, og giver associationer til Tolkiens fantasilandskaber. Ved foden trykker lilleputlandsbyer sig og på de mest uvejsomme steder finder vi aftryk fra middelalderen i form af ensomt beliggende kapeller, der med bjergtagende udsigter vidner om menneskets evige søgen efter guddommelighed og mening.

En absolut perle er Montsec-området med Canelles-reservoiret og Noquera Ribagorcana-floden, der med sit tyrkisklare vand skærer sig gennem kløften. Området er inden for de seneste år gjort tilgængeligt og sammenhængende via en hængebro og en imponerende sti stedvist hugget ind i eller, ved 2 imponerende trapper, påsat den lodrette klippevæg.

I år er en ny tur kommet på programmet i Guara Nationalpark, der byder på vild uberørt natur, og hvor kun de færreste turister finder hen.

Vores danske turleder har udviklet turen i samarbejde med de lokale guider og udvalgt de bedste steder i området. Vi kommer således til at se steder, der er vidt forskellige fra andre spanske regioner. Vores lokale guider vil en del af tiden være med på turen og fortælle om de områder og byer, vi besøger.

Oversigtskort

Dagsprogram

Dag 1. Afrejse

Udrejse fra Kastrup til Barcelona. Fra lufthavnen i Barcelona går turen med bus til Murillo de Gállego. Turen tager ca. 3 timer, og vi holder en pause undervjes. I Murillo indkvarteres vi i et restaureret landhus og herefter tager vi en kort rundtur i byen.  Købmand, bar m.m. lokaliseres. Vores værtinde Susanna sørger for et traditionelt aftensmåltid med kød fra grillen, som vi nyder i aftensolen på terrassen.  Denne middag er inkluderet.

Dag 2. På randen af Pyrenæerne. Dets mennesker og landskaber Villalangua-Agüero

Efter morgenmaden transporteres vi ca.15 minutter til den lille landsby Villalangua. Her fra snor ruten sig op gennem fantastiske forrevne klippeformationer og vi kan snart nyde udsigten til dalen bag os. Vi fornemmer tydeligt hvordan de tektoniske plader i jordskorpen under os for tusinde år siden har løftet disse klippevægge der nu nærmest stikker lige op i himlen. På de spidse klipper har lammegribbene sat sig til rette og vi ser dem lette snart over snart under os. Halvvejs passerer vi ruinen af Salinas kirken, der ligger ensomt heroppe og engang var samlingssted for et lille samfund, der levede af at udvinde salt.

Langt oppe ser vi en kæmpe klippemur, hvor vi kan skimte en lille åbning. Den er god nok! Dér skal vi igennem.  På toppen har vi udsigt til de sneklædte Pyrenæer og står i bogstavelig forstand med ryggen mod muren og udsigt til et helt anderledes landskab. Der venter os en herlig picnic og et velfortjent hvil som belønning for den lange opstigning. Efter frokost ubesværet nedstigning gennem dallignende terræn med udsigt til de forunderlige Mallos konglumerater der ligger som sten tårne drysset af en kæmpes hånd ud over dalen foran os.  Vi ender i Aguero, hvor vi afhentes og køres til Murillo.  Vi vandrer i alt 12 km. 

Frokosten er i dag inkluderet, og det den særlige spanske paella, der bliver serveret ude i det grønne. 


3


710m


726 m


6 t


Dag 3. Mallos de Riglos. Blandt giganter af ste
n. Vandring omkring Mallos de Riglos konglomeratet

Efter morgenmaden transporteres vi ca. 15 minutter til Riglos. En lille landsby for fødderne af Riglos massivet. Vi skal ad en rute der fører os op og rundt om disse spektakulære koniske bjergformationer. Hele dagen har vi udsigt til dalen under os, og de imponerende bjerge omkring os, der gløder rødt i solen. Vi får helt sikkert klatrende vovehalse at se, der med reb og karabiner snegler sig mod toppen af de flere 100 m lodrette søjler. Overalt titter små blomster frem og vi går med duften af vild timian og kamille. På toppen nyder vi vores madpakker mens gribbene cirkler langt over os og udnytter den varme luft der stiger op fra dalen. Stien fører os via hængebroen over Gallégo floden tilbage til Murillo. Der er mulighed for en dukkert i floden. Vi vandrer i alt 12 km. 

Frokost: Ikke inkluderet. Kan bestilles hos vores værtinde Susanna. Middag: Vi har bestilt bord på en meget populær baskiske restaurant. De serverer rigtig god mad til rimelige priser. Middagen er a la carte og ikke inkluderet.


3


550 m


580 m


6 t


Dag 4. Generobringen af kongeriget, Loarre-borgen og Aneis Kapellet.

Rejsedag. Vi forlader Murillo og drager mod middelalderbyen Alquezar. Vi standser undervejs ved Loarre og går på opdagelse i en af Spaniens ældste bevarede borge fra 1100-tallet. Borgen knejser på en forhøjning med en imponerende udsigt over Loarre dalen og var et vigtigt fæstningsværk på grænsen mellem spanske og mauriske jordbesiddelser. Herfra fører stien os gennem et varieret landskab og skovområde til det lille kapel Aneis, der ligger malerisk men uvejsomt klemt inde mellem klipperne. Hvis vi er heldige, får vi lov til at få et kig indenfor, inden vi nyder vores picnic og fordøjer dette historiske vingesus. Vi vandrer ca. 7,5 km. 

Efter vandringen har vi en god times køretur til middelalderbyen Alquézar, hvor vi skal bo 3 nætter. Efter indkvartering, er der tid til en lille byrundtur i den smukke by der breder sig på bjerget som et kludetæppe af snørklede gader og pladser omkring den imponerende mauriske borg.

Frokost: Picnic ved kapellet, inkluderet. Middag på restaurant, inkluderet.


2


324 m


420 m


3,5 t


Dag 5.
 Vero floden og Pasarelas de Alquézar

Denne dag går vi efter morgenmaden på oplevelse langs Vero floden. Den løber i bunden mellem de stejle klipper, og stien snor sig ned fra Alquézar ned gennem et nærmest tropisk landskab med tæt bevoksning. Ruten følger floden delvist langs bredden, delvist langs den imponerende gangbro ´pasarelas´ på klippen. Vi kan herfra iagttage det fossende vand under os. Denne del af ruten er ubesværet og fører os frem til middelalderbroen Puente de Fuentebaños. Herfra går ruten tilbage til Alquézar gennem olivenlunde. Vi vandrer i alt 4 km. Resten af dagen kan nydes i Alquézars mange snørklede gader og smukke pladser. Overalt forundres man af disse middelalderhuses detaljer og nænsomme restaurering. Mange gode små restauranter, hvor en god frokost kan nydes, og til kaffen måske den traditionelle kage dobladillo med marmelade eller mandler. Byens kirke, bygget på resterne af den oprindelige maueriske borg, er også et besøg værd. Endelig kan man nyde hotellets smukke have og swimmingpool.

Frokost på egen hånd. Aftensmad fællesmiddag, ikke inkluderet.


2


250 m


250 m


2,5 t

 

Dag 6. Formidable udsigter og afkroge i Guara. (Turlederens favorit). 

På denne vandring har vi mulighed for at udforske dette sjældent besøgte område, som er en naturmæssig juvel, som bare skal opleves. Ruten er ikke teknisk svær men er, med sine knap 20 (14) km, turens længste og derfor mest udfordrende. Området er kendt for sine helt ekstraordinære og nærmest figurative klippeformationer langs Mascún kløften skabt af vandmasser og erosion gennem millioner af år. Ruten starter ved Rodellar og følger Mascun floden højt oppe langs den ene side der fører gennem et behageligt landskab med lav vegetation. Vi når frem til bunden af kløften via Faja De Raisen. Det er en naturlig klippehylde langs traversen, som fører ud til vandfaldet ved Letosa. Her kan floden passeres, barfodet eller med vandresandaler. Floden følges nu tilbage langs modsatte bred. Udsigten er storslået og stien snor sig ud og ind på de stejle klippesider og ikke egnet for folk med højdeskræk. På vej tilbage passerer vi den forladte by Otín og derfra zig-zagger ruten sig ned til Vero floden. Endnu en gang skal vi krydse og må måske have støvlerne af.

Ruten kan afkortes Ved Otín, hvor man kan vælge en kortere rute retur til Rodellar (14 km) her slipper man også for de lidt udfordrende klippehylder. Vi vandrer 19 km i dag (14 km, hvis vi vælger den korte rute)

Frokost kan bestilles dagen før på hotellet. Ikke inkluderet.

Om aftenen spiser vi på byens bedste reataurant. Middag inkluderet.


3


900 m


900 m


8 t(6,5t)


Dag 7. Pasarelas de Montfalcó

Vi forlader Alquezár tidligt og kører ca. 1 time til vores sidste stop på turen. Montsec er en naturpark omkring Canelles inddæmningen og Noquera Ribagorcana floden, der skærer sig gennem kløften Montrebi. Det store bjergområde har været stort set uberørt og forladt siden 1960´erne og er først inden for de seneste år gjort tilgængeligt og sammenhængende via en hængebro og en sti. Den imponerende sti er stedvist hugget ind eller, ved 2 imponerende trapper, påsat den lodrette klippevæg. Hvis vores højdeskræk ikke allerede er blevet udfordret nok, så bliver den det med sikkerhed her. Hele dagen igennem har vi de mest fantastiske udsigter. Den blå himmel, de grønne bjerge det turkise vand. Så langt øjet rækker betages og forundres man over, at så meget skønhed kan vær samlet på et sted, og at det er muligt at være lige midt i det. Vi vandrer i alt 9 km. 

Sidst på eftermiddagen når vi frem til vores bestemmelsessted; det hyggelige vandrehjem Refugio de Montfalcó, der er områdets eneste bebyggelse, og som ligger isoleret midt i naturparken. Stedet er forbundet med omverdenen med en 15 km lang stenvej og så vandrestien fra modsatte side. Stedet fungerer med solbatteri og generator og denne nat bor vi på 6-8 mands værelser med bad og toilet på gangen. Vi nyder turens sidste aften på dette fredfyldte sted midt i naturen, mens solen går ned bag bjergene.

Ønsker man at booke privat dobbeltværelse kan dette tilkøbes. Læs mere under "Indkvartering".

Frokost: medbringes fra hotellet i Alquézar. Ikke inkluderet.
Middag: Refugio de Montfalcó. Inkluderet


3


846 m


523 m


4 t


Dag 8. Hjemrejse
Afhængig af flytiderne har vi en stille morgen med en lille tur til et udsigtspunkt, inden vi skal med bussen til lufthavnen i Barcelona.

Sværhedsgrad 3

Som udgangspunkt er der tale om sværhedsgrad 2-3 med hovedvægt på grad 3. Det er altså ikke hårdt krævende vandreture, men man skal dog have en vis vandreerfaring i rygsækken.

Terrænet er kuperet med mange op og nedstigninger. Generelt fine stier, men løse sten og ujævnt underlag må påregnes. Vandrestave kan anbefales for balance og aflastning af knæ. Der forekommer stejle klippesider og smalle stier og turen kan derfor ikke anbefales til gæster med højdeskræk. Vi skal bl.a. op ad de famøse trapper i Montfalcó, der er sat på en nærmest lodret klippevæg(se billeder øverst på siden). På dag 6 skal vi passere floden Vero flere gange. Vandresandaler anbefales.

Vi vandrer mellem 8-19 km om dagen og 3-8 timer effektivt, når man fraregner pauserne.

Indkvartering

Vi bor 3 forskellige steder i løbet af ugen. Opholdene er en blanding af hotel, vandrehjem og renoverede stenhuse.

Casa Leandron. Vi har tre overnatninger i byen Murillo de Gállego på et nyrenoveret stenhus. Huset har bl.a. et fælles køkken og stue samt flere fælles toiletter med bad. Værelserne er derfor ikke med privat toilet og bad. 

Hotel Villa de Alquezar**. Vi har tre overnatninger på et fantastisk smukt hotel i Alquézar. Hotellet er nyistandsat og perfekt integreret i den lokale arkitektur. Et sted man virkelig nyder at være.

Alberge de Montfalcó. Vi har en enkelt overnatning i Alberge de Montfalcó, der er et hyggeligt vandrehjem i skønne omgivelser. Vandrehjemmet har flere forskellige værelsestyper, og vi kan ikke garantere, at man får et værelse med eget bad og toilet. Vi bor som udgangspunkt i sovesal med 6 sovepladser på hvert værelse. Ønsker man at booke et privat værelse, kan vandrehjemmet tilbyde dobbeltværelser mod en merpris (150 kr/værelse). Yderligere kan man også booke dobbeltværelse som enkeltværelse mod en merpris (250 kr/værelse). Der er et begrænset antal dobbeltværelser på vandrehjemmet.

Klima

Klima

Aragonien er kendt for et mildt klima om foråret og efteråret og et meget varmt klima om sommeren. Dagstemperaturerne i forårsmånederne ligger mellem 15-21 grader, mens de i efterårsmånederne typisk ligger lige over 20 grader. Der kan dog forekomme køligere dage. 

Bestil

Antal rejsende
Vælg antal af rejsende
Afrejsedato
Vælg afrejsedato

Uge 40: Startdato 02.10.2022 varighed 7 nætter

Fra 11.998,- DKK
Praktiske Informationer

Prisen inkluderer:

 • Flyrejse fra Danmark til Barcelona t/r
 • 6 overnatninger på hotel
 • 1 overnatning i sovesal
 • 7 x morgenmad
 • 2 x frokost i det grønne
 • 4 x aftensmad 
 • Alle programsatte transporter, entréer, lifter
 • Dansk vandreleder
 • Lokal spansk- og engelsktalende guide på udvalgte etaper

Tilkøb:

 • Tillæg for tilslutningsfly fra Aarhus t/r
 • Tillæg for opgradering til privat værelse på Alberge de Montfalcó

Minimumstilslutning:

Deltagerantal er minimum 8 personer og maximum 15 personer, der skal være tilmeldt senest 30 dage før afrejse. Hvis minimumsantallet ikke opnås inden fristen, forbeholder vi os retten til at aflyse rejsen – vi refererer her til opsigelsesreglerne i vores gældende rejsebetingelser.

Deleværelse:
Ved bestilling af deleværelse bliver du sat sammen med en anden rejsedeltager af samme køn. Hvis du på forhånd har aftalt deleværelse med en anden, skal du i din bestilling angive navnet på vedkommende i bemærkningsfeltet. Hvis antallet af personer til deleværelse ikke går op, forbeholder vi os retten til at opkræve enkeltværelsestillæg. Det vil ske senest 30 dage før afrejse.

Vandreleder:

Lone Skriver
Helge Bramsen

Gå til toppen af siden