INTRODUKTIONBILLEDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISKE INFORMATIONERREJSEFORESPØRGSEL

Valmalenco - Italiensk alpeidyl

Italien | Gruppevandreferie med dansk vandreleder

I Valmalenco oplever vi smukke bjergsøer, hyggelige byer, udsigt til Pizzo Bernina og små hyggelige beværtninger i bjergene - og i Chiesa et helt unikt familiedrevet 4-stjernet hotel med et godt køkken. 

In stock
Travel Code
VAG-010

Det kan du glæde dig til

Velkommen til hjertet i De Italienske Alper: Valmalenco. Den lille dal er oprindelig italiensk alpeidyl, gamle stenhuse og smukke sætere, og du føler her en udpræget nærhed og ro i den smukke natur. Er du til storslåede udsigter og udsyn til bjerge med is og sne, vil du helt sikkert føle dig hjemme her.

Byen Chiesa i Valmalenco ligger i ca. 1.000 meters højde netop der, hvor dalen deler sig i to. Her har vi vores base undervejs på turen. Dalen afgrænses af højalpine bjerge, hvor de højeste er dækket med sne og is, bl.a. Pizzo Bernina, områdets mest kendte bjergtop, som med sine 4.049 meter danner grænse til Schweiz. Vandringerne foregår for det meste mellem 1.500 og 2.600 meters højde. Der er lagt vægt på at vandre over trægrænsen, da du i Valmalenco bliver belønnet med de smukkeste udsigter, når du går højt. 

Undervejs gør vi meget ud af frokosterne. Så vidt det er muligt, besøger vi hver dag en af de mange beværtede hytter i området, hvor en lækker skål hjemmelavet pasta med friske svampe fra skoven sjældent koster ret meget mere end en madpakke. Det kan også være hytteværten byder på hjemmelavet polenta, lækker bresaola eller ost fra nabosæteren sammen med et glas rødvin.

Kort

*Vi gør opmærksom på, at kortet er vejledende og derfor ikke indeholder præcise angivelser.

Dagsprogram

Dag 1: Afrejse med tog fra Danmark
Afrejse med tog fra enten København eller Aarhus til Italien. Der er togskift i Hamborg, hvorfra vi kører med nattog til Schweiz.

Dag 2: Ankomst i Italien
Efter togskifte i Schweiz fortsætter vi gennem det smukke bjerglandskab til Italien, hvor vi ankommer til byen Sondrio. Herfra er der bustransfer til hotellet i Chiesa i Valmalenco. Vi indlogerer os på hotellet og slutter dagen af med fælles middag.

Hvis du har valgt selv at komme frem, starter turen i dag med check in på hotellet.

Afgang med flyrejse: Vi flyver i dag fra Danmark  til Milano, hvorfra der er privat bustransfer til hotellet i Valmalenco. Vi indlogerer os på hotellet og slutter dagen af med fælles middag.

Dag 3. Fra søen Lago Palu til Franscia
Fra Chiesa tager vi op med en af Italiens største kabinelifte, The Snow Eagle (Funivia Palu), med plads til 160 personer. Turen er i sig selv en oplevelse og med udsigt fra første parket. Vi bliver let og hurtigt hævet 1.000 højdemeter, og vi kommer op i 2.000 m.o.h. på under fem minutter. Fra kabinen går vi til Palu-søen, som ligger på et plateauet med fyrreskov, og vi befinder os nu på et af kernestederne i Valmalenco-dalen. Vi følger søens bred et lille stykke, før vi går op gennem flot fyrreskov en times tid til almen Alpe Palu, hvor vi tager et hvil og evt. en kop kaffe ved Agriturismo Malga Rundia. Herfra har vi tre kvarter opad til Passo Canpolungo, hvor der ofte er murmeldyr, inden vi går ned via Alpe Campolungo og forsiden af bjerget til Franscia.
Tilbage på hotellet kan wellness-området på 5. sal klart anbefales til de godt brugte kroppe. Wellnessområdet har sauna, dampbad og liggestole samt en lille pool med masserende spa i. Altsammen akkompagneret af afslappende musik og en herlig udsigt til de omkringliggende bjerge.


3


440 m


930 m


4 t

Dag 4. Ventina-gletsjeren, Gammel toldstation og Ventina-hytten
Vi tager bussen til den gamle og meget idylliske landsby Chiareggio, der ligger i 1.600 meters højde. Her var der i gamle dage en toldstation for handlende, som gik over grænsen til Schweiz. Vi starter i et dejligt skovområde med store træer og flotte lysninger. Efter en times vandring kommer vi til trægrænsen, hvor åben, lav skov dominerer med fantastiske udsigter mod Ventinagletscheren med sne og is den ene vej og Passo Muretto, det gamle handelspas mod Schweiz den anden vej. Her ligger Ventina-hytten, hvor Oreste og familien kan lave os en kop kaffe. Hytten ligger ved trægrænsen og længere oppe starter morænelandskabet, og bevoksningen bliver gradvist mindre. Længst oppe gror der kun bitte små blomster og planter mellem stenene. Det er en imponerende fornemmelse at stå mellem de to sidemoræner, der går højt op til begge sider. Vi kan se, hvordan isen gennem århundreder har bevæget sig og formet landskabet, og vi kan følge gletscherens tilbagetrækning gennem de sidste hundreder år. Fra at være en rigtig god sti, bliver den nu mere stenet og eftersom turen er samme vej ud og hjem, bestemmer du selv hvor tæt du vil på gletscheren. Normalt kan vi komme helt tæt på ismasserne, hvor vi kan se og mærke isen, samt høre smeltevandet i sprækker og huller. Vi tager et hvil ved gletscheren, før vi begiver os tilbage til Oreste og Ventina-hytten, hvor det er muligt at få frisklavet pasta.


3


750 m


750 m


5-6 t

 

Dag 5. Fra Rifugio Cometti via Bosio-hytten til Toreggiofloden
Vi kører tidligt ud til området ved Rifugio Cometti, hvorfra vi har panoramaudsigt over Berninamassivet. Herfra vandrer vi ind og op i dalen, Valle Airate, til vi når Bosio-hytten, hvor der er mange alperoser i spredt skov. Efter en pause fortsætter vi i det flade terræn med græs og kæmpesten ved Toreggioflodens dejlige, klare vand, som indbyder til et fodbad. Fra Bosio går turen videre på en ny balkonsti til Alpe Mastabbia, hvor Patricia og Antonio måske er hjemme til at vise os deres osteproduktion eller give smagsprøver. Fra Mastabbia starter turens længste, men også utrolig smukke og varierede nedstigning. En nedstigning, der - som den sidste kraftanstrengelse inden hviledagen - afsluttes på hotellets terrasse, som regel med fødderne ude af vandrestøvlerne og en velfortjent kølig drik, der erfaringsmæssigt - på dette tidspunkt -  synes at smage særlig godt.

Inden aftensmaden vil det derudover for et mindre beløb være muligt at smage på nogle af de lokale vine lavet på den særlige Valtelina-drue i hotellets meget charmerende vinkælder.


3


550 m


1260 m


5-6 t

 

Dag6. Fridag
Dag i dag er til fri disposition, og der er mulighed for afslapning i byen og på hotellet. Der er også mulighed for vandring i området eller bytur i den nærmeste større by, Sondrio på egen hånd. Du kan også besøge byens krystalmine.

Dag 7. Rifugio Longoni og Amfiteatret
Turen har udgangspunkt i skønne Bracciascia, der er en stor lysning med mange, spredte huse og udsigt ind mod Chiareggio-dalen, hvor vi har været tidligere på ugen. Vi vandrer på grusvej de første 2,5 km for at få gået de første 350 højdemeter på en relativ nem vej til sæteren, Alpe Entove, hvorfra vi kan se dybt ned og ind i dalen ved Chiareggio. Senere kommer vi ind på en god sti med store, faste sten at træde på, og det går støt opad til Longoni hytten, der ligger på "skulderen" af bjerget som en anden udsigtspost. Vi holder frokostpause ved hytten, inden vi går ned gennem amfitearet ved Piani di Fora. Her mærkes virkeligt hvor store bjergene er, og vi kommer tæt på vandfald og masser af blomster, mens vi har udsigt til det næststørste bjergmassiv i området, Monte Disgrazia på 3.678 m.o.h. Nede i Chiareggio kan vi få bjergguiden Livio's krystalsamling at se, og mon ikke Flavia og Livio byder på en velfortjent kop kaffe eller øl, og et stykke hjemmelavet blåbærtærte, hvis det ønskes.


3


950 m


950 m


5-6 t

 

Dag 8. Tæt på de store, høje bjerge
Der er tidligt afgang til Campo Moro, 1.996 m.o.h. - en af de kæmpestore opdæmmede søer, som tager imod en masse vand fra gletscherne i massivet. Vi vandrer i de store lærkeskove ved Musella og kommer snart over trægrænsen, og har derfra en god stigning på en times tid til Rifugio Carate. I området er der mange murmeldyr og ørne samt de små Forbici-søer i 2.600 meters højde, hvorfra der er udsigt til det inderste af Bernina massivet med blandt andet Bernina, 4.049 m.o.h. og Piz Roseg 3.937 m.o.h. Målet er rundt om Monte delle Forbici og ned gennem den meget store og vandrige dal, Valle dello Scerscen. Dalen er som en gryde, der afvander de store gletschere øverst og langsomt går over i grønt og bevokset terræn, ned gennem en smal V-dal, skåret af vandet fra gletscherne gennem tiden. Tilbage i de store lærkeskove og evt. en kop kaffe i Musella hytten, inden det tiltrængt er tid til lidt fladere terræn på en bred sti.


4


1060 m


1060 m


6 t

 

Dag 9. Hjemrejse
For afgangen med fly: Dagen er til fri disposition indtil bustransfer til lufthavnen i Milano. Fra Milano flyver vi til Danmark, hvor vi ankommer sidst på dagen.  

For afgangen med tog: Efter morgenmaden er der bustransfer til Sondrio. Herfra tager vi toget i retning mod Schweiz. I Schweiz har vi god tid til skiftet til nattoget mod Hamborg, så aftensmaden kan købes på banegården.

Hvis du selv har sørget for transport, slutter turen efter tjek ud på hotellet. 

Dag 10: Hjemkomst til Danmark
Der er togskifte i Hamborg, og derefter går turen til Danmark, hvor vi ankommer om eftermiddagen. 

Sværhedsgrad 3-4

Alle med rimelig god kondition kan være med på denne tur. Der vandres dels på stier med fast og jævnt underlag og dels på mere ujævne stier, hvor der visse steder er løse sten. Den effektive vandretid er de fleste dage 5-6 timer. Vi benytter nærområdet, så vi har korte transporter mellem hotellet og vandringerne. Vi benytter kabinelifte, lokal rutebil og minibusser. Se mere om sværhedsgrader, vandretider og højdemetre på dette link.

Indkvartering

På denne rejse bor vi ikke bare på byens bedste hotel, Hotel Tremoggia****. Vi bor også hos byens skønneste familie - Familien Lenatti, hvor Alessandra og Cesare samt deres to sønner med familier driver familiehotellet nu som 3. og 4. generation. Hotellet har skønne, forskelligt indrettede værelser, en vidunderlig terrasse og ligger kun et stenkast fra gågaden og centrum af Chiesa. Køkkenet og betjeningen er i top. Der serveres klassisk italiensk mad fra Valtellina-området, vi bor i, og restauranten har et godt vinkort. Der er desuden sauna og jacuzzi i hotellets wellness-område, der frit kan benyttes, hvis man da når længere end til den fantastiske terrasse.

Der er inkluderet halvpension (morgenmad og aftensmad) på hotellet alle dage. Forplejningen starter med aftensmad på ankomstdagen og slutter med morgenmad på afrejsedagen. Hvis vejret tilladder det, vil hotellet invitere på en grillaften på deres terrasse i løbet af ugen. Frokost er for egen regning. Der vil de fleste dage være mulighed for at købe frokost i hytter undervejs. Du kan også vælge at købe ind til madpakke i byen før vandrestart. Vores turleder vil informere mere om mulighederne for frokost til de enkelte vandredage.

Vejr og klima

Klima

I Valmalenco befinder vi os næsten 1.000 m.o.h. Det betyder, at der kan være store udsving i den daglige temperatur. I juli ligger dagtemperaturerne normalt på 20-25 grader, men noget køligere om aftenen. Der kan dog også komme en regnbyge. Det er vigtigt at være opmærksom på, at vejret i højderne kan ændre sig meget i løbet af dagen. I høj solskin kan temperaturen hurtigt blive over 20 grader, men i overskyet vejr kan det blive ned til 5-7 grader.

Bestil

Antal rejsende
Vælg antal af rejsende
Afrejsedato
Vælg afrejsedato

Uge 30: Startdato 23.07.2022 varighed 7 nætter

Fra 11.498,- DKK

Uge 35: Startdato 31.08.2022 varighed 9 nætter

Fra 10.498,- DKK
Praktiske Informationer

Prisen inkluderer:

 • På afgangen den 23. - 30. juli 2022
 • Flyrejse fra København eller Billund på

 • På afgangen den 31. august - 9. september 2022
 • Togrejse fra København eller Århus t/r
 • 2 overnatninger i Nightjet tog på liggeplads i 4-køjes kupé
 • 2 x let morgenmad i toget
 • Pladsreservation på IC og ICE tog

 • SAMT
 • 7 overnatninger på det 4-stjernede hotel Tremoggio
 • 7 x 1/2 -pension 
 • Alle programsatte transporter
 • Alle programsatte entréer
 • Dansk vandreleder 

Fradrag:

 • Fradrag for selv at komme frem  

Deleværelse:
Ved bestilling af deleværelse bliver du sat sammen med en anden rejsedeltager af samme køn. Hvis du på forhånd har aftalt deleværelse med en anden, skal du i din bestilling angive navnet på vedkommende i bemærkningsfeltet. Hvis antallet af personer til deleværelse ikke går op, forbeholder vi os retten til at opkræve enkeltværelsestillæg. Det vil ske senest 30 dage før afrejse.


Minimumstilslutning:
Deltagerantal er minimum 12 personer og maximum 24 personer, der alle skal være tilmeldt senest 30 dage før afrejse. Hvis minimumsantallet ikke opnås inden fristen, forbeholder vi os retten til at aflyse rejsen – vi refererer her til opsigelsesreglerne i vores gældende rejsebetingelser.

Vandreledere:
Johannes Korfits Møller
Jørgen Pedersen

Gå til toppen af siden